Над 1 700 проекта за над 440 млн. лв. безвъзмездна финансова

...
Над 1 700 проекта за над 440 млн. лв. безвъзмездна финансова
Коментари Харесай

МИР: Огромен интерес от бизнеса към първата отворена процедура по ПВУ

Над 1 700 плана за над 440 млн. лева безплатна финансова помощ за „ Технологична рационализация “ са подадени 24 часа преди приключването на периода

Утре е последният ден от кандидатстването по първата отворена процедура „ Технологична рационализация “ по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Тя е в размер на 260 млн. лева и е ориентирана към микро-, дребните и междинни предприятия. До момента са подадени над 1 700 плана за над 440 млн. лева безплатна финансова помощ, като плановете идват в системата приблизително на 3 минути. Крайният период за кандидатстване е на следващия ден – 21.09.2022 година, 16:30 ч. Спрямо размера и потребностите компаниите могат да получат сред 180 000 лева и 700 000 лева за ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт.

Процедурата е ориентирана към четири от икономическите браншове на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, ръководство на боклуци и възстановяване), J (Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения) и M (Професионални действия и научни изследвания). Подаването на документите е напълно онлайн през системата ИСУН.

От нея могат да се възползват най-вече индустриалните компании – за медикаменти, медицински произведения и уреди, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност.

Само по линия на Министерството на нововъведенията и растежа, до края на годината, за микро-, дребните и междинните компании има 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по ПВУ.

До края на годината се отварят и още три стратегии по Плана за възобновяване и резистентност – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева, за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева

По линия на структурните фондове на Европейския съюз от идната година МИР ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни предприятия, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании. Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР